بسم الله الرحمن الرحيم

"Dan demi sesungguhnya! Kami telah mudahkan Al-Quran untuk peringatan dan pengajaran, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil peringatan dan pelajaran (daripadanya) ?" (Surah Al-Qamar: Ayat 032)

Tahap 2: Tajwid Al-Baghdadi

Kaedah Pengajian Tahap 2 Tajwid Al-Baghdadi telah dilengkapkan dengan penggunaan Buku Tajwid Al-Baghdadi yang ringkas tetapi berkesan.


Buku Tajwid Al-Baghdadi adalah merupakan siri pelengkap dan susulan kepada Tamhid Al-Baghdadi yang mengandungi 10 bab pembelajaran yang menekankan asas dan amali di dalam pembelajaran dan pengajaran tajwid Al-Quran.

Tajwid Al-Baghdadi
Keberkesanan kepada pembelajaran hukum tajwid adalah kerana menggunakan pendekatan pembelajaran secara amali bagi setiap bacaan dan asas hukum tajwid. Disamping itu, penekanan kepada makhraj huruf, membolehkan kepada sebutan sifat huruf yang lebih sempurna. 

Buku Tajwid Al-Baghdadi menumpukan kepada pengenalan asas bacaan dan asas hukum tajwid secara ringkas dan mudah dengan menjauhkan para pelajar daripada hafalan teori ilmu tajwid yang agak kompleks. Pendekatan ini di harapkan dapat memberikan kesan yang lebih kepada seseorang yang ingin menguasai asas tajwid dalam Al-Quran dalam tempoh yang singkat.

Jom Ngaji Al-Quran Teknik Al-Baghdadi!
Al-Baghdadi Learning Centre Johor Bahru.
Whatsapp: +6012-7221519